Home > Over Michel

Over Michel

Goochelende grappenmaker

Michel van Zeist (1993) is een Nederlandse goochelaar, dagvoorzitter, voice-over en schrijver.

Entertainen is zijn grote passie. Gewapend met een trukendoos en een moppentrommel weet deze ras-optimist vrijwel elk publiek te boeien. Hoewel Van Zeist veel geheimen kent, laat hij zich nog elke dag verbazen door de magie van het leven.


Michel raakte op 8-jarige leeftijd besmet met het goochelvirus. Na het zien van een illusionist op tv koesterde hij de wens om datzelfde vak uit te oefenen.

Muziektheatergezelschap

In 2007 stond Michel van Zeist voor het eerst op de planken met zijn trucs. In de productie van een muziektheatergroep vervulde hij – naast zijn taken als toetsenist – de rol van middeleeuwse goochelaar. De magische acts, die Michel in die tijd vertoonde in onder meer theater De Lampegiet in Veenendaal, sloegen aan, wat leidde tot een dilemma: doorgaan als pianist of doorgaan als goochelaar? De ambitieuze artiest had zijn A-, B-, C- en D-diploma behaald bij de plaatselijke muziekschool en was klaar om naar het conservatorium te gaan, maar hij besloot om zijn hart te volgen en zich te richten op een carrière als magisch entertainer.

Televisiedebuut

Michel gaf in 2010 acte de présence tijdens het Nederlands kampioenschap goochelen voor junioren, waarna hij te zien was in het SBS-programma De 25 meest opvallende kampioenen. Ruim 1,2 miljoen mensen zagen in datzelfde jaar zijn gastoptreden bij De nieuwe Uri Geller. Ook andere televisieshows, waaronder Hart van Nederland en Shownieuws, besteedden aandacht aan Michels tovertalent. In de landelijke media werd hij omschreven als “het neusje van de goochelzalm”.


Michel van Zeist is in 2010 te zien in het door Beau van Erven Dorens gepresenteerde tv-programma ‘De nieuwe Uri Geller’.
Michel van Zeist is in 2010 te zien in het door Beau van Erven Dorens gepresenteerde tv-programma De nieuwe Uri Geller.
Foto: BSR Agency (2010)

Samenwerking met familie Kazàn

In het najaar van 2013 trad Michel samen met Oscar, Renzo & Mara Kazàn – Magic Unlimited – op in de Nederlandse schouwburgen. Hij verzorgde het voorprogramma van het illusionistentrio, in de vorm van een theatercollege over de goochelkunst. In hetzelfde seizoen bracht deze magician ook een eigen voorstelling op de bühne.

Biografie

Over zijn voorbeeld, Hans Kazàn, schreef Michel van Zeist een boek, dat in het voorjaar van 2023 verscheen ter ere van de 70ste verjaardag en het 50-jarig artiestenjubileum van de goochelgrootmeester. Aan de geautoriseerde biografie werkten collega’s als Hans Klok, André van Duin, Tineke Schouten, Henny Huisman en Aad van Toor mee. Kazàn nam het eerste exemplaar in ontvangst tijdens een feestelijke bijeenkomst in theaterhotel Figi in Zeist, waar hij, in het bijzijn van de voltallige vaderlandse pers, koninklijk werd onderscheiden.

Boeken over Fred Kaps en Larette

De biografie van Hans Kazàn was niet het eerste boek dat Michel op de markt bracht. Vlak na het uitbreken van de coronapandemie, begin 2020, besloot hij zijn vrijgekomen tijd te gebruiken om te schrijven over drievoudig wereldkampioen goochelen Fred Kaps (1926-1980). Ondanks de wereldfaam die deze vingervlugge goochelaar genoot, was er – in de vier decennia na zijn overlijden – geen waardige biografie over hem verschenen. Het Kaps-boek werd vertaald naar het Engels en bleek een bestseller: de publicatie vond gretig aftrek in tientallen landen, waaronder nagenoeg alle landen van Europa, maar ook Engeland, Amerika, China en Japan.

In 2021 schreef Michel zijn tweede boek, over de van oorsprong Oostenrijkse hofgoochelaar Larette (1889-1943). Hij was een van de grootste vooroorlogse magiërs die Europa kende. Larette pleegde in mei 1943 zelfmoord in zijn Amsterdamse goochelwinkel, kort nadat twee Duitse soldaten bij hem hadden aangebeld. Van Zeist ontdekte in een archief de originele overlijdensakte en het politierapport van de tragische gebeurtenis, en wist zodoende het mysterie waarmee de dood van de goochelaar jarenlang was omgeven, op te lossen.

De boeken over Larette, Fred Kaps en Hans Kazàn vormen een drieluik. De hoofdpersonen, de drie meest toonaangevende Nederlandse goochelaars uit de 20ste eeuw, hebben elkaar beroepsmatig beïnvloed.


Na het zien van het televisieprogramma ‘Hans Kazàn & Magic Unlimited’ in 2001 verlangt Michel naar een carrière als goochelaar. In 2013 verzorgt hij het voorprogramma van Oscar, Renzo & Mara in de Nederlandse theaters en een decennium later schrijft Michel van Zeist de biografie van Hans Kazàn.
Na het zien van het televisieprogramma Hans Kazàn & Magic Unlimited in 2001 verlangt Michel naar een carrière als goochelaar. In 2013 verzorgt hij het voorprogramma van Oscar, Renzo & Mara in de Nederlandse theaters en een decennium later schrijft Michel van Zeist de biografie van Hans Kazàn.
Foto: BSR Agency (2001)

Radio

Bij het schrijven van non-fictieboeken kon Michel terugvallen op zijn journalistieke achtergrond; tussen 2011 en 2014 studeerde hij Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In die periode had Van Zeist een eigen rubriek bij Radio Gelderland, in het programma van Astrid de Jong. Na het afronden van zijn opleiding was Michel enige tijd werkzaam als producer bij NPO Radio 1. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor misdaadjournalistiek.

Voice-over

Michel werkt regelmatig als voice-over. Zijn stem is te horen in bedrijfsfilms, tijdens evenementen en op radio en televisie.

Magische momenten met ‘Mr. Mindf*ck’

In 2013 en 2014 werkte Michel van Zeist samen met Victor Middelkoop, beter bekend als Victor Mids (Mindf*ck). De illusionist en arts verzorgde optredens die via het goochelplatform van Michel werden geboekt.

Van Zeist verleende in 2018 zijn medewerking als voice-over aan de Mindf*ck Live-shows in MartiniPlaza (Groningen) en AFAS Live (Amsterdam). Op oudjaarsdag van dat jaar werd het programma uitgezonden op tv en was Michels stemgeluid te horen op NPO 1.

In 2023 werd Michel door Victor Mids en zijn compagnon Oscar Verpoort benaderd met het verzoek om zich als ghostwriter aan het derde Mindf*ck-boek te verbinden.

Magic consultant

Ook andere vakbroeders doen af en toe een beroep op illusionist en goochelhistoricus Michel van Zeist. Hij coachte prijswinnende goochelaars en bedacht acts voor deelnemers aan de bekende Got Talent-shows. Naast collega’s weten bovendien steeds vaker theater- en televisiemakers hem te vinden. In opdracht van Vincent TV Producties werkte Michel in 2021 het format van een door Hans Kazàn en Hans Klok gepresenteerd programma over de goochelgeschiedenis uit.

Wim Eertink

Veel van zijn magische kennis deed Michel op tussen 2011 en 2018, toen hij intensief werd begeleid door Wim Eertink (1949-2018) uit De Lutte. Hij voorzag goochelaars en illusionisten van de beste adviezen. Wim werkte mee aan shows van Hans Klok en ontwikkelde illusies voor wereldkampioenen als Ger Copper, Sittah Koene en Marcel Kalisvaart (Magus Utopia).

Michel liet zich verder informeren en inspireren door onder anderen Ronald Moray (1964-2021), Flip Hallema, Henk Arnoldus en Mike Walther.


In 2021 schrijft Michel van Zeist in opdracht van Vincent TV Producties een televisieprogramma waarin Hans Klok samen met zijn collega Hans Kazàn de goochelgeschiedenis onderzoekt.
In 2021 schrijft Michel van Zeist in opdracht van Vincent TV Producties een televisieprogramma waarin Hans Klok samen met zijn collega Hans Kazàn de goochelgeschiedenis onderzoekt.
Foto: Alamy/Nathan Hulse (2012)

Goochelgenootschap

Michel was van begin 2008 tot eind 2020 lid van de Magische Kring Centraal Nederland (MKCN), de goochelclub van Utrecht, en de Nederlandse Magische Unie (NMU). In opdracht van die stichting praatte hij goochelwedstrijden aan elkaar, nam hij plaats in jury’s en schreef hij stukjes in het blad Informagie.

Van Zeist werkte in 2016 mee aan een editie van het Amerikaanse goochelmagazine Genii.

Opmerkelijke optredens

In de loop der jaren heeft Michel van Zeist talloze shows gegeven in binnen- en buitenland. Zo mocht hij goochelen voor alle burgemeesters en wethouders van Nederland tijdens het VNG-jaarcongres, werkte hij mee aan een campagne van de Amerikaanse televisiezender HBO en verscheen hij ten tonele in opdracht van het Ministerie van Defensie. Deze illusionist trad meerdere keren op in Koninklijk Theater Carré, zoals tijdens het sinterklaasfeest van ING. Daarnaast vertoonde hij zijn goocheltrucs op toplocaties als Pathé Tuschinski, Grand Hotel Amrâth Kurhaus, het Rijksmuseum, de Johan Cruijff ArenA en Théâtre du Vaudeville (Brussel). Ook verzorgde Michel een optreden op het landgoed van het Herman van Veen Arts Center in Soest.

Bekende bedrijven die een beroep deden op deze goochelaar en presentator: Albert Heijn, FrieslandCampina, Mercedes-Benz, PostNL en Vattenfall.

In de media

Met regelmaat is Michel te gast in radio- en tv-programma’s om te praten over de goochelkunst. Hij spreidde meermaals zijn kennis en trucs tentoon in Tijd voor Max, de talkshow van Omroep Max, en was herhaaldelijk te horen in het NPO Radio 5-programma Volgspot.

Touzani

In 2021 werkte Van Zeist intensief samen met de Rotterdamse voetbal-influencer Soufiane Touzani. Het resultaat van dat magische contact was te zien in het door de NOS op NPO 3 uitgezonden Tiki Taka Touzani. In verschillende landen werden verschillende voetballers verrast met magie: “baltovenaar” Hakim Ziyech was in Londen getuige van Harry Potter-achtige taferelen, Arnaut Danjuma – “Danjumagic” – goochelde met geld in Valencia en Cody Gakpo, “de Eindtovenaar”, schoof aan bij een magisch diner.