Home > Blog > Magie op het voetbalveld: keeper die tegenstander afleidde met kindertrucje opnieuw in opspraak

Magie op het voetbalveld: keeper die tegenstander afleidde met kindertrucje opnieuw in opspraak

Actie met laserpen leverde Argentijn elf wedstrijden schorsing op

Doelman Nahuel Guzmán (1986) goochelde een meterslange papieren slinger uit zijn mond.

Van bevriende clowns leerde de controversiële keeper een aantal circuskunstjes. Tijdens een penaltyreeks zette hij pantomime en goocheltrucs in om de tegenpartij te verwarren. Ook op andere momenten trok Guzmán de aandacht. Zijn gedrag bleef niet zonder consequenties.


De Argentijnse keeper Nahuel Guzmán (Tigres UANL) trekt een kleurrijke slinger uit zijn mond om de Servische voetballer Ranko Veselinović (Vancouver Whitecaps FC) vlak voor het nemen van een penalty uit zijn concentratie te halen.
De Argentijnse keeper Nahuel Guzmán (Tigres UANL) trekt een kleurrijke slinger uit zijn mond om de Servische voetballer Ranko Veselinović (Vancouver Whitecaps FC) vlak voor het nemen van een penalty uit zijn concentratie te halen.
Foto: Alamy/The Canadian Press (2023)

Gepubliceerd op maandag 22 april 2024

Psychologische spelletjes

Hoever mag een sportman gaan om te winnen? Als het aan keeper Nahuel Guzmán ligt, dan zijn veel grappen en grollen geoorloofd. De theatrale doelman haalt alles uit de kast om de tegenpartij te ontregelen; hij speelt psychologische spelletjes. De voetbalwedstrijd tussen het Mexicaanse Tigres UANL en het Canadese Vancouver Whitecaps FC van 4 augustus 2023, die eindigde in gelijkspel, is een aansprekend voorbeeld. Tijdens de strafschoppenserie werd spits Sergio Córdova van de wijs gebracht door Guzmán die zich als pantomimespeler over de doellijn bewoog. Even later deed de Tigres-doelman alsof er iets met hem aan de hand was, waarna hij scheidsrechter Lukasz Szpala vroeg om een korte onderbreking. Vervolgens greep Nahuel met beide handen naar zijn mond en haalde daar een veelkleurige papieren slinger uit. Verdediger Ranko Veselinović moest daardoor onnodig lang wachten voordat hij zijn penalty kon nemen. De goocheltruc, die werd bestraft met een gele kaart, wierp zijn vruchten af: de club van Guzmán won. De keeper uit Argentinië werd de held van de avond.

Nahuel Guzmán, bekend om zijn hanenkam en hoog opgetrokken sokken, presenteerde zijn trucje kort nadat de spelregels rondom strafschoppen werden aangescherpt door de International Football Association Board (IFAB). Door die aanpassing zijn keepers verplicht om zich op een respectvolle manier te gedragen ten opzichte van de tegenstander en is het verboden om strafschopnemers doelbewust af te leiden. Guzmán wilde zijn goochelact al tijdens een eerdere wedstrijd vertonen, maar durfde dat toen niet aan vanwege een reeds verworven gele kaart. Hij had de truc, die niet eenvoudig te vertonen is met keepershandschoenen aan, tot in den treure geoefend, maar was desondanks gespannen voor de vertoning op het voetbalveld. Zijn vrienden dachten dat het goocheltrucje bedoeld was als protest tegen de nieuwe regels, maar volgens Nahuel zou dat niet het geval zijn geweest; hij trok zijn trukendoos louter om strategische redenen open.

Mouth coil

De truc van de clowneske keeper, die naar eigen zeggen uit een artistieke familie komt, wordt doorgaans vertoond tijdens kinderfeestjes en is onder de naam mouth coil verkrijgbaar bij de bekende Nederlandse goochelwinkels: Dynamite Magic Shop in Velden, Magicshop.nl in Heemskerk en The Premium Magic Store in Heeswijk-Dinther.


Doelman Nahuel Guzmán in actie als pantomimespeler en goochelaar.
Film: YouTube/AS México (2023)


Laserpen

In maart 2024 liep Guzmán halverwege de wedstrijd tussen Tigres UANL en CF Monterrey een blessure op en moest hij noodgedwongen het veld verlaten. Zelfs vanuit de skybox deed de doelman van Tigres pogingen om het spel te saboteren: tijdens de penaltyserie – de wedstrijd eindigde in gelijkspel – probeerde hij met een laserpen in de ogen van Esteban Andrada, de keeper van de tegenpartij, te schijnen. Beelden van die actie werden gedeeld via sociale media. Nahuel Guzmán bood zijn excuses aan, maar dat kon niet voorkomen dat hij voor elf wedstrijden werd geschorst, een boete kreeg en verplicht werd tot het vervullen van vrijwilligerswerk.

De andere keeper, Andrada, kreeg ook een strafmaatregel opgelegd; na afloop van het duel reageerde de doelman van Monterrey zich op online platforms af met een hoop gescheld en homofobe teksten. Guzmán verscheen in 2020 op het voetbalveld met een regenboogkapsel om de lhbt-gemeenschap te steunen.