Magic by Michel Magic by Michel

Michel blogt over opmerkelijke optredens en aan goochelen gerelateerde onderwerpen.


Lees Michels blog en kom meer te weten over onder meer de geschiedenis van het goochelen, het beroep van goochelaar en de toekomst van de goochelkunst. Ook bekende goochelaars en illusionisten als Fred Kaps, Hans Klok en Victor Mids (van Mindf*ck) blijven niet onbesproken.
Suggesties voor Michels blog? Stuur een e-mail naar info@michelvanzeist.nl.

Wat kost een goochelaar?

"Ik geef binnenkort een feestje en wil een goochelaar inhuren. Wat kost dat?"

Niet zelden vragen geïnteresseerden voor mijn diensten als goochelaar gelijk naar mijn gage. Als reactie hierop vraag ik meestal wát men precies zoekt. Een goocheloptreden voor een meertalig publiek op een groot bedrijfsfeest is immers anders dan een show voor een klein gezelschap op een familiefeestje. Elk optreden is uniek.

Wat kost een goochelaar?

De goedkoopste goochelaar

Bent u op zoek naar de goedkoopste goochelaar? Kijk dan gerust verder. Er zijn ongetwijfeld gerespecteerde amateur-goochelaars te vinden die voor een boekenbon of een fles wijn willen komen optreden. Daar is over het algemeen niets mis mee, want beginnende goochelaars moeten érgens ervaring opdoen. Wellicht overbodig om te vermelden, maar vrijwel elke professional is zo begonnen. Ik ook.

Het beroep van goochelaar is onbeschermd en vandaag de dag biedt iedereen die een aantal trucjes kan vertonen zich aan als goochelaar. In een dag wordt een website gemaakt en een stapeltje visitekaartjes gedrukt, en de goochelwereld heeft er weer een tovenaar bij.

Amateur versus professional

Een amateur is niet per definitie slecht en een professional is niet per definitie goed. Het enige verschil tussen een amateur-goochelaar en een beroepsgoochelaar is dat een beroepsgoochelaar zijn brood verdient met goochelen. Een amateur heeft een andere inkomstenbron. Het zijn wel vaak de betere goochelaars die van hun hobby hun beroep kunnen maken.

Het bestaan als goochelaar is onzeker. Je bent veelal afhankelijk van losse optredens en opdrachtgevers. Een professionele goochelaar zal er alles aan doen om een kwalitatief goed optreden neer te zetten. Om de hooggespannen verwachtingen waar te maken, maar ook om mogelijke terugboekingen te realiseren. Met een professional bent u dus vrijwel altijd verzekerd van een geslaagd optreden.

Het trucje is eigenlijk maar bijzaak

Het is niet het trucje, maar de presentatie die een optreden tot een succes maakt. De amateur zal zich voornamelijk druk maken om het trucje. De echte goochelaar weet dat het gaat om het totaalplaatje, om de beleving. De prof gebruikt het trucje als middel en niet als doel. Zeg nou zelf: u wilt toch vooral dat er gelachen wordt en dat mensen het naar hun zin hebben op uw feest?

Duur versus veel geld

Een goochelaar die 150 euro vraagt kan duur zijn en een goochelaar die 450 euro vraagt kan goedkoop zijn. Vaak wordt duur verward met veel geld. Duur (of goedkoop) zegt uitsluitend iets over de verhouding prijs-kwaliteit.

Goochelaar voor goede doelen

Op wekelijkse basis krijg ik verzoeken voor optredens voor goede doelen. Ondanks dat ik een aantal goede doelen een warm hart toedraag, kan ik helaas niet op alle verzoeken ingaan. Per jaar verzorg ik drie belangeloze optredens.

Een magische belevenis om nooit te vergeten

Wilt u gaan voor kwaliteit en uw klanten, personeel of familie een écht bijzondere belevenis bieden? Met alle plezier denk ik mee over een geschikte invulling voor uw feest of evenement.