Magic by Michel Magic by Michel

Michel blogt over opmerkelijke optredens en aan goochelen gerelateerde onderwerpen.


Lees Michels blog en kom meer te weten over onder meer de geschiedenis van het goochelen, het beroep van goochelaar en de toekomst van de goochelkunst. Ook bekende goochelaars en illusionisten als Fred Kaps, Hans Klok en Victor Mids (van Mindf*ck) blijven niet onbesproken.




Suggesties voor Michels blog? Stuur een e-mail naar info@michelvanzeist.nl.

Hoe word je goochelaar?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Ook als je wilt leren goochelen.

Een aantal bekende illusionisten leerde het goochelaarsvak van familie. Oscar en Renzo Kazàn kwamen via hun vader Hans in aanraking met de goochelkunst. Christian Farla leerde van zijn opa Piet de fijne kneepjes van het vak. Niet iedereen groeit op in een artiestenfamilie. Hoe leer je de kunst van het schijnbaar onmogelijke? Hoe word je goochelaar?

Hoe word je goochelaar?

Goocheldoos

Veel jonge goochelaars beginnen met een goocheldoos. Vaak op 8- of 9-jarige leeftijd gekregen van Sinterklaas of als verjaardagscadeau. Ook Hans Kazàn en Hans Klok zijn op die manier in aanraking gekomen met het goochelen. Een aantal stukjes verfrommeld goocheltouw, een pakje goochelkaarten en drie plastic bekertjes met balletjes. Een professional kan met de trucs uit een goocheldoos niet zo heel veel, maar voor beginners is het een leuke kennismaking.

Bijna elke speelgoedwinkel heeft wel een goocheldoos op voorraad. De goocheldozen van Hanky Panky, veelal voorzien van een Nederlandse handleiding, zijn populair.

Goochelboek

Ga naar een bibliotheek, leen en lees een goed goochelboek. Dat was jarenlang het advies dat Hans Kazàn via zijn website gaf aan goochelaars in spé. De bibliotheek is misschien niet meer helemaal van deze tijd, maar dat wil niet zeggen dat er tegenwoordig geen goede goochelboeken meer voorhanden zijn. Integendeel.

Enkele van mijn favorieten:
- Spectaculaire kaart & goocheltrucs van Jon Tremaine & Frederike Plaggemars;
- Goochelen voor dummies van David Pogue;
- Mysterio's encyclopedia of magic and conjuring van Gabe Fajuri.

Televisieprogramma's

In de loop der jaren zijn er talloze tv-programma's geweest waarin goocheltrucs werden uitgelegd. Het begon in Nederland met de rubriek van Hans Kazàn in Ren je rot, waarna vele andere goochelaars en programma's volgden. Onder meer Sylvia Schuyer in De wereld van K3, Nick Nielsen als Wardo Wonder in de Wonder school en verschillende goochelaars in De magische winkel. Via het internet zijn afleveringen van verschillende tv-shows terug te zien.

Goochelaars ontmaskerd

Het meest omstreden goochelprogramma is Goochelaars ontmaskerd. Niet alleen simpele goocheltrucs, maar ook professionele illusies van bijvoorbeeld David Copperfield en Siegfried & Roy werden haarfijn uitgelegd. Geheimen waar een beginnende goochelaar helemaal niets aan heeft. Dit programma was dan ook uitsluitend bedoeld om goochelaars te ontmaskeren en niet om beginnende goochelaars op weg te helpen.

YouTube

Sommige goochelaars leggen via hun YouTube-kanaal de basisprincipes van het goochelen uit. Leren goochelen wordt dan wel heel laagdrempelig; het kost geen geld en je hoeft er eigenlijk ook geen moeite voor te doen. Dat is de reden waarom zulke uitlegfilmpjes niet altijd positief worden ontvangen in de goochelwereld.

Verklapt een goochelaar nooit zijn geheimen?

De ene goochelaar vindt dat je nooit een geheim mag onthullen, ook geen kleintje. De andere goochelaar vindt dat je simpele trucs met een gerust hart mag uitleggen, om nieuwe goochelaars enthousiast te maken voor deze leuke hobby. Als je nooit iets uitlegt, hoe komen er dan nieuwe goochelaars?